Veelgestelde vragen
veelgestelde vragen
Ben ik in hypnose de controle kwijt?
Nee. Je blijft wakker tijdens de hypnose en bent dus zelf altijd in controle. Als je iets niet wil dan doe je dat niet. Nu denk je misschien aan de mensen die op het toneel in hypnose een citroen eten waarvan ze zeggen dat die heerlijk zoet smaakt. Het klinkt misschien raar, maar die mensen kiezen er bewust voor om dat mee te maken. En behalve gelach ondervindt diegene er geen schade of letsel van. Geen zorgen, dat gaan wij natuurlijk niet doen, maar dit is echt het vaakst genoemde voorbeeld over hypnose. Tegen je wil in onder hypnose iets doen, dat kan dus niet!
Slaap ik als ik in hypnose ben?
Nee, je blijft wakker en bent alert. Je maakt de hypnose dus heel bewust mee.
Kun je vast blijven zitten in hypnose?
Nee, je kunt niet vast blijven zitten in hypnose. Hypnose is een volkomen natuurlijke staat van de geest waar je al meerdere malen per dag in en uit gaat. Er is nog nooit iemand niet teruggekomen uit hypnose.
Kan ik na de sessie nog autorijden of fietsen?
Ja hoor, na de sessie ben je weer volkomen alert.
Kan ik tijdens de hypnose besluiten iets niet te vertellen?
Jazeker. In hypnose ben je er altijd helemaal bij. Je kunt er altijd voor kiezen om iets niet te zeggen. Openheid en vertrouwen zijn natuurlijk wel de basis voor een goed resultaat, maar als je bepaalde informatie niet wil delen dan is dat aan jou en vertel je dat niet. Je kunt zelfs besluiten om je ogen open te doen en weg te lopen. Jij bepaalt dus of je iets wel of niet toestaat en ook wat je vertelt. Ook tijdens een hypnosesessie.
Is wat ik deel vertrouwelijk?
Ja, volledig! Alles wat je vertelt en meemaakt tijdens hypnotherapie is vertrouwelijk. Dit begint vanaf het moment dat wij contact hebben en geldt voor alles wat we bespreken en jouw persoonlijke gegevens.
Mag ik een geluidsopname maken van de hypnose?
Dat is zeker mogelijk en stemmen wij in onderling overleg af.
Hoeveel afspraken heb ik nodig?
Het aantal afspraken dat nodig is, varieert. Het ligt aan de vraag, wat aandacht nodig heeft en wat er nodig is om een verandering door te voeren. Reken over het algemeen op twee tot zes afspraken. Een hypnosesessie en een evaluatiegesprek zijn beide aparte afspraken. Na een hypnosesessie is altijd een evaluatiegesprek nodig. Deze is een aantal weken later.
Hoe kan het dat er maar zo weinig afspraken nodig zijn?
In hypnose werken we niet met analyses of diagnoses. We werken met het onderbewuste deel van de geest en vragen dus aan het onderbewustzijn wat de oorzaak is. Een verandering in je onderbewustzijn werkt heel diep door. Normaal hebben we niet zo makkelijk toegang tot ons onderbewustzijn. Met hypnose hebben we die toegang wel en daardoor is het mogelijk om een verandering vlotter door te voeren.
Hoe voelt hypnose aan?
Als je net in hypnose bent, ervaar je rust en ontspanning. Het verstand is stil en je lichaam is zo ontspannen als mogelijk is. Veel mensen vinden dit een heerlijk gevoel.
Na dit ‘startmoment’ is het vaak zo dat je van alles ‘ervaart’ tijdens de hypnose. Dat is voelen, zien en horen. Het is afhankelijk van wat er gebeurt tijdens een hypnosesessie en hoe je daarop reageert. Het verschilt dus. Het kan ook best even ongemakkelijk voelen als je bijvoorbeeld bij een lastig moment in je verleden komt. Maar dat wordt nooit te erg, want het is echt niet nodig om een traumatische ervaring net zo te voelen als toen. De hypnose eindigt in ieder geval altijd weer in rust en ontspanning. Pas daarna ga je uit hypnose.